Chapel Commission

At last, now the Wentworth Woodhouse Media wheels have started to turn, I can reveal that I am one of the lucky few artists to have received a commission to display my work in the chapel. You may (or may not) know that Wentworth Woodhouse, built in the 1700s near Rotherham, England, is the longest stately home in the country and is in the lengthy process of being renovated; something that will take many years. The chapel is in the main body of the house and is a particularly beautiful place to exhibit.

I decided to create an installation called, “Outside In” that recreated a stylised sacred woodland glade, as would have been used by ancient people, inside the chapel – thus bringing together not only the outside and the inside, but the old and the new – ancient symbols, including the Green Man and a Sheela-Na-Gig seen in a place decorated with images of Christian worship.

The 2 metre-high panels were all carved using a hand-held jigsaw. At the end of the chapel can be glimpsed an altar-like area, with a lighted box – revealed only after having passed through the panels.

The installation runs until the end of October.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s